De familie Holtkamp, met van links naar rechts Martijn, Tonnie, Chantal en Yvonne. Rechts Wouter Freriksen

https://www.tubantia.nl/hengelo/holtkamp-in-hengelo-fietsenmakers-van-generatie-op-generatie~a9bc96e2/

Tubantia de Twentsche Courant woensdag 4 september 2019

 

Bij Holtkamp Rijwielhandel draait alles om vertrouwen.
Al sinds 1900 wordt dat vertrouwen niet beschaamd bij de klant.

Het is het handelsmerk geworden van dit familiebedrijf.

 

Ruim een eeuw dé fietsenmaker

Gerard Smink


Hengelo

Mensen weten de winkkel/werkplaats op de hoek Oldenzaalsestraat -Kortenaerstraat goed te vinden. De hoofdmoot van de omzet van het familiebedrijf wordt bijeengebracht door een flinke, vaste klantenkring. Tevreden klanten, die door de jaren heen fiets na fiets kopen bij Holtkamp.  Regelmatig wordt er taart gebracht naar de zaak. Of in de zomer ijsjes. Een bloemetje met Kerst. Een kaart vanaf het vakantieadres. Een hartelijk en welkom gebaar van de klant, dat de familie op haar beurt weet te waarderen. Bij Holtkamp zijn ze zuinig op de klant die volgens een ijzeren wet met maximale service en een gulle glimlach tegemoet wordt getreden. Zelfs al wonen die klanten tegenwoordig in Amerika of Nieuw-Zeeland, als ze even weer In Twente zijn en een nieuwe fiets nodig hebben, kloppen ze op de deur bij Holtkamp. Ze blijven Holtkamp trouw. Holtkamp levert zelfs service tot over de grens. Zo werden onlangs nog onderdelen opgestuurd naar Oostenrijk, nadat een vaste klant per telefoon had gemeld dat zijn fiets in de bergen stuk was gegaan en dat die onderdelen daar niet beschiknbaar waren. De rekening kan later worden voldaan. Er is vertrouwen, over en weer.

Hecht team

De familieleden bestaande uit Tonnie (73), Yvonne (68), Martijn (44) en Chantal (43) vormen een hecht team en daarbij mag Wouter Freriksen (30) zeker niet onvermeld blijven. Hij kwam als buurjongetje van 4 jaar destijds al regelmatig uit nieuwsgierigheid naar de werkplaats. Nu heeft hij een vaste baan in de zaak. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak van Tonnie en Martijn en toont zich nu een volleerd fietsenmaker. “Hij hoort er helemaal bij”, zeg Tonnie dan ook.

119 jaar

De winkel bestaat nu precies 119 Jaar en stond al die tijd op dezelfde plek. Destijds was de Oldenzaalsestraat deel van de oude 

Met fietsen alleen kon Graads de kost niet verdienen. Ik heb nog een echt Holtkamp-geweer thuis 

-Tonnie Holtkamp

handelsroute tussen Amsterdam via Hannover naar Berlijn, dus de vestigingsplek was goed gekozen. De winkel uit 1900 leeft nog voort op oude foto’s. Holtkamp is de oudste rijwielzaak van Hengelo en mogelijk zelfs van heel Overijssel. Gerard (Graads) Holtkamp begon ermee. Naast fietsen verkochthij naaimachines en geweren. “Met fietsen alleen kon hij de kost nog niet verdienen”, zegt Tonnie. Graads maakte zelf geweren, in die tijd was dat een ambacht. “Ik heb nog een echt Holtkamp-geweer thuis”, zegt Tonnie.

In de zaak

Graad’s zoon Henk nam later de rijwielhandel over. Hij was in 1935 all bij zijn vader in de zaak gekomen. De andere zonen Frans en Jan richtten zich in eigen winkels in de stad op de verkoop van respectievelijk de naaimachines en geweren. Die winkels bestaan niet meer, maar de rijwielhandel bleef overeind al die jaren onder leiding van Henk Holtkamp die ook nog leraar werd in de rijwielbranche.
Na Henk was het de beurt aan Tonnie om het familiebedrijf vooruit te stuwen. Ook hij hoefde net als zijn vader niet na te denken over zijn beroep. “Ik heb er nooit aan getwjfeld.  Fietsenmaker zijn is een prachtig beroep.” Hij ging in de leer bij fietsenmakers in Enschede, maar ook in Amsterdam en Rotterdam. Daar woonde hij een tijd op kamers.

Echtgenotes

Natuurlijk konden de Holtkamps niet alles alleen, hun echtgenotes leverden aanzienlijke bijdragen aan het bestaan van het bedrijf, zoals Yvonne Tonnie terzijde stond. Met volle overtuiging hielp ze mee, in de winkel, bij de boekhouding, de in- en verkoop, allerhande karweitjes. “De ene keer maak je een grapje, de andere keer blijf je serieus. Die mensenkennis doe je wel op.”
Hoewel Tonnie en Yvonne nog Wel elke dag in de zaak aanwezig zijn, trekt nu de vierde generatie uit de familietak aan de touwtjes.
Martijn en Chantal Holtkamp hebben snelle veranderingen gezien in de rijwielbranche. Zo za-

De ene keer maak je een grapje, de andere keer blijf je serieus. Die mensenkennis doe je wel op

-Yvonne Holtkamp

gen zij de opkomst van de elektrische fiets van heel nabij. Martijn: “De eerste elektrische fiets zal rond 1996 in de winkel hebben gestaan. Nu neemt de fiets hier steeds meer plek in. Werd de fiets destijds nog gezien als ideaal voor de oudere doelgroep, nu is het
een fiets voor jong en oud die wordt gebruikt voor ritjes naar school, woon-werkverkeer en de gewone plezierritjes.”

De klant is wellicht wat mondiger en veeleisender geworden in de loop der tijd. Hij heeft meer informatie dankzij de krant en internet. Chantal: “Maar we blijven ons best doen met maximale service.”

Holtkamp zoals het ooit was.