Geschiedenis van Holtkamp: van meer dan 100 jaar geleden naar nu.

Holtkamp Tweewielers.

‘Over Holtkamp’ gaat over onze geschiedenis, maar ook over onze gevestigde naam in Hengelo, Overijssel. Als oudste rijwielzaak van Hengelo en wellicht van heel Overijssel, kan het huidige team gebruik maken van meer dan 100 jaar historie en ervaring binnen de familie.

Hoe het begon.

“1900! Een nieuwe eeuw, nieuwe mogelijkheden, zal mijn overgrootvader Graads Holtkamp gedacht hebben. In zijn beslissing om een rijwielzaak te beginnen, zal hebben meegespeeld dat Hengelo zeer centraal in Twente ligt, nl. aan de noord-zuid en west-oost verbinding. De Oldenzaalsestraat was bovendien onderdeel van de handelsroute van Amsterdam via Hannover naar Berlijn.

Overgrootvader begon in 1900 zijn rijwielhandel. Daarnaast maakte en handelde hij in wapens en naaimachines. Elk van zijn drie zonen kon zo verder met een eigen onderneming, waarvan alleen Holtkamp Tweewielers nog steeds bestaat. De tweede generatie, opa Henk, nam de fietsenzaak van overgrootvader over aan de Oldenzaalsestraat. Daar zijn we nog steeds gevestigd. Opa Henk kwam in 1935 bij overgrootvader in de zaak. Hij bekwaamde zich volledig in het rijwielvak en behaalde alle diploma’s die nodig waren. Hij schopte het zelfs tot leraar. Veel fietsenmakers hebben het vak van mijn opa geleerd.

Sfeer bij ons

Mijn vader Tonnie vormt de derde generatie. Hij is al evenzeer besmet met het fietsvirus. Hij kan veel vertellen over de geschiedenis van ons familiebedrijf. Natuurlijk komen daar veel anekdotes in voor van o.a. opa, toenmalige klanten en natuurlijk ook over hem zelf; hoe hij als vijftienjarige al bij opa in de zaak werkte, ook de benodigde diploma’s haalde, in de leer ging bij fietsenmakers in Enschede, en zelfs in Amsterdam en Rotterdam. Mijn vader is zeer trots op de naam Holtkamp en ons succes. Hij is nog elke dag aanwezig en zo lang dat kan, zal hij zeker blijven helpen. Schijnbaar kan hij niet zonder de gemoedelijke sfeer die bij ons heerst en het contact met de klanten. Ook dat zit bij ons in de genen.

De vierde generatie

Met trots draag ook ik de naam Holtkamp en enthousiast kan ik stellen dat het fietsvirus mij, als vierde in de lijn, wist te vinden. Al van jongs af aan wist ik dat ik in “fietsen” wilde. Bij vader in de zaak, met mijn handen werken, contact met mensen. Natuurlijk wilde ik niet bij de vorige generaties achterblijven en behaalde ook alle noodzakelijke diploma’s. Aangezien de fietswereld voortdurend moderniseert, is bijscholing van groot belang. Daar maakt het team gretig gebruik van.

Natuurlijk kunnen wij Holkamps het niet zonder onze partners stellen. Overgrootmoeder en oma zullen ongetwijfeld hun steentje hebben bijgedragen aan het succes van Holtkamp Tweewielers, evenals mijn moeder Yvonne. In navolging hiervan is nu mijn vrouw Chantal actief in de zaak en overal nauw bij betrokken. Ongetwijfeld moeten zij genoemd worden. Bij deze!

Keuze

Dat er veel intern overlegd wordt, blijkt o.a. uit de keuze die mijn ouders moesten maken na het overlijden van mijn opa in 1980. Gezien het ruime assortiment en de voortdurende ontwikkeling wilden ze kiezen tussen racefietsen en gewone fietsen. De keus is op de tweede categorie gevallen. Achteraf een juiste, blijkt nu. Ook in dit assortiment is er veel vernieuwing en ontwikkeling. Kijk alleen maar eens naar de e-bikes: ook daar ligt een stuk specialisatie van ons.

Kortom: het familiebedrijf Holtkamp staat voor:

  • betrouwbaarheid,
  • Twentse gemoedelijkheid,
  • maar ook vakkennis en
  • degelijkheid: zeggen wat we doen en doen wat we zeggen,
  • de kracht van een familiebedrijf.

 

Namens het hele team,  Martijn Holtkamp

Campagne MiCycle